Pomagaj GRS Kamnik z SMS , foto: Simon Kurinčič
Kamniški hribi 1, foto: Urban Novak
 

Članki

Avtor/ica: Sebastjan Čebular, sreda, 16. maj 2018, ogledov: 1051

1 Vaja letne tehnike

V Soboto 12 Maja 2018 smo alpinistični tečajniki imeli prvo vajo letne tehnike pod Koglom.

Pod vodstvom alpinističnega inštruktorja Mateja in v sodelovanju z Marjanom, Ambrožem in Florjanom je potekala prva vaja letne tehnike pod Trato, ki se nahaja pod zelo lepo steno Kogla.

Relativno zgodaj zjutraj smo se dobili na standardnem mestu in se pokupčkali po avtomobilih ter krenili proti izhodišču v Koncu. Na izhodišču smo si porazdelili še nekaj opreme potem pa poslušali Marjanovo kratko razlago okoliških vrhov in stezic.

Pod Trato smo bili v dobre pol ure hoje, ki je hitreje minila ob Marjanovih koristnih nasvetih in napotkih o okolici v kateri se nahajamo. Pod Trato smo se opremili s plezalnimi pasovi in ostalo opremo, ki smo jo potrebovali za opravljanje vaj. Po kratkem uvodu smo se razdelili v dve skupini. Prva je z Marjanom, ki je medtem že pripravil nekaj sidrišč, trenirala izdelavo sidrišč z zabijanjem klinov, zatikanjem je..., khm zatičev in vstavljanjem metuljev v razpoke. Hitro smo ugotovili, da zadeva niti približno ni enostavna in bo potrebno precej vaje.

Druga skupina je malo nižje vadila gibanje naveze in spust ob vrvi. Na sidrišču spodaj pod nadzorom Ambroža in Florjana smo se učili varovanja na sidrišču, vstavljanja vmesnega varovanja in najbolj pomembne medsebojne komunikacije med plezalcema. Na zgornjem sidrišču nas je čakal Matej, pri katerem smo vadili varovanje drugega na sidrišču in menjavo plezalcev ob plezanju v naslednji raztežaj. Za zaključek vaje nas je čakal še spust ob vrvi nazaj do spodnjega sidrišča. 

Z vajami smo zaključili ravno pravi čas, ker se je na nebu že konkretno zapiralo in po hitrem pakiranju smo sestopili nazaj proti parkirišču. Nekaj se nas je odpravilo še na analizo v lokal Pod gradom.

SebastjanKomentarji

Za oddajo komentarja se najprej prijavi!
Matej Mučič, sreda, 16. maj 2018 ob 19:26
Super napisano.....samo inštruktor pa še nisem :)
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.
Iskanje med članki