Pomagaj GRS Kamnik z SMS , foto: Simon Kurinčič
Kamniški hribi 1, foto: Urban Novak
 

FORUM 

Objavil/a: Simon Kurinčič: torek, 30. september 2014 ob 17:38, 4616 ogledov

Novo varovalo - Mega Jul

Na inštruktorskem seminarju so predstavili tudi novo varovalo Mega Jul od Edelrida. Videti je zanimiva zadeva, nekaka nadgradnja Reversa ali ATC-ja. Ima nekaj dodatnih dobrih lastnosti, ki jih prej omenjena nimata. Recimo, da varovalo blokira vrv v primeru padca prvega v navezi (kot npr. Gri gri) in da se lahko spuščamo po vrvi brez samovarovanja, saj sam blokira vrv, če ga spustimo z roko. Prikaz delovanja je v spodnjem videu. Ali ga slučajno že kdo uporablja? Kakšne so izkušnje uporabnikov? Video: http://www.youtube.com/watch?v=PEU_R2z4YhY
Objavil: Primož Lavrič, 02.10.2014 ob 19:37, 413 ogledov

Jaz ga uporabljam. Všeč mi je avtoblok pri varovanju prvega v navezi. Nekoliko bolj zoprno je vstavljanje vrvi za varovanje drugega, ampak se navadiš. Omogoča tudi spust po vrvi brez samovarovanja. Tudi to sem že preizkusil. Če ne uporabljaš manjše vponke za razbremenitev blokade, je vse skupaj precej težavno, saj porabiš precej moči za razbremenitev na način, da zgolj potiskaš tisto rumeno ročko stran od sebe. Ali pa jaz še ne obvladam dobro spusta s tem varovalom in obstaja kakšen lažji način. :)

Objavil: Simon Kurinčič, 03.10.2014 ob 08:19, 425 ogledov

Aha. Kaj torej priporočaš recimo tečajnikom, pripravnikom in vsem, ki nameravajo v kratkem menjati varovalo? Mega Jul, ATC, Reverso ali kaj drugega?

Objavil: Blaž Gladek, 06.10.2014 ob 19:09, 494 ogledov

Jaz ga prav tako uporabljam, pa sem zadovoljen z njim. Sicer pa za tečajnike bolj priporočam ATC/Reverso, če že ne zaradi drugega pa zaradi spusta po vrvi, ker lahko hitro pomešaš avtoblok pri spuščanju (če nisi vešč z njem) in potem brez prusika hitro pristaneš na tleh.

Objavil: Dejan Kuserbanj - Kusi, 23.10.2014 ob 14:40, 501 ogledov

Tukaj se pa popolnoma strinjam z Blažom. Sam sem si s pikicami označil, da vedno vem kako je pravilno obnjeno varovalo. Aja pa še to sm opazil, da pri atc lahko takoj ko drugi pripleza in se vpne v sidrišče, obrneš in daš varovalo v pas in tako varuješ. Pri tem pa ga moraš razdret. Spust po vrvi z avtoblock načinom je pa do konca neumno, ampak deluje. :)

Objavil: Jaka Capuder, 01.02.2015 ob 20:22, 182 ogledov

Meni osebno se zdi ATC guide še veno bolj zanesljivo varovalo. Podajanje vrvi pri varovanju prvega z Mega joulom se mi zdi bolj težavno, saj moraš z desno roko držati zeleno ročko, ves poteg vrvi pa narediš z levo roko. Hitro podajanje je zato malo težje. Sam spust z uporabo blokade je zelo funkcionalen. Imel sem pa slabo izkušnjo pri manevrih reševanja padlega, saj se mi je večkrat zapored v načinu varovanja drugega na blok pri uporabi enojne vrvi v varovalu obrnila vrv tako, da blokada ni več držala. Vzrok je, da sem uporabljal tanjšo (9.2mm) vrv, predvsem pa vponka, ki drži vrvi v blokadi ni vpeta v nobeno zanko, kot pri ATCju in se zato lahko enostavno obrne.

Menim, da Mega joul še ni povsem dodelano varovalo. Mogoče bi moral bolj naštudirati s katerimi vrvmi je varovalo kompatibilno. Nebi ga priporočil tečajnikom.

Dodaj svoj komentar na sporočilo

Tvoj komentar
Iskanje v forumu
Išči med

Izprazni Poišči
 
Prikaži vse forume